nieuws

Cor Pot: 'Dubbelfunctie als directeur kan niet'

ROTTERDAM - Cor Pot wacht de komende tijd de zware taak om het Sparta-gevoel terug te brengen op Het Kasteel. De voormalig bondscoach van Jong Oranje trad vorige maand toe tot de Raad van Commissarissen en is momenteel aan het bedenken hoe hij de Rotterdamse club kan helpen uit de onrustige situatie waar het zich momenteel in bevindt.
'Sparta moet nu gewoon promoveren. Dat is voor de toekomst van de club van levensbelang. Zo simpel is het. Je kan niet nog eens één of twee jaar in de Jupiler League blijven. Ik heb gisteren de ambiance in Almere gezien en dat is niet aantrekkelijk om daar nog een aantal jaar te spelen,' zegt de 62-jarige Pot in de voetbaltalkshow FC Rijnmond.
Het is de vraag of de formatie van trainer Adrie Bogers wel de kwaliteiten heeft om de eredivisie te bereiken. 'Voor eerste divisie begrippen heeft Sparta een zeer behoorlijke selectie. Of het een kampioenswaardige selectie is, daar zet ik mijn vraagtekens bij. Het is wel een selectie die bij de bovenste vier plaatsen moet blijven meedraaien en voor het kampioenschap moet spelen. Dat is Sparta verplicht. We moeten wel de trainer even de tijd geven.'
Dat de Kasteelclub inmiddels enkele jaren moet acteren in de eerste divisie, zorgt voor negatieve klanken op Spangen. Pot: 'Als je naar de resultaten kijkt van de laatste jaren, dan kan ik me dat voorstellen. Het is heel vervelend om dat te zeggen. Promoveren is volgens mij prioriteit nummer 1. Als het zo doorgaat glijdt de club af en moeten mensen hun baan verliezen.'
Volgens diverse geluiden zou algemeen en technisch directeur Wiljan Vloet onder vuur liggen. De beleidsbepaler van Sparta is momenteel op vakantie in Spanje terwijl zijn club het moeilijk heeft. 'Hij had waarschijnlijk al geboekt en ook dit niet voorzien, maar in deze situatie vind ik dat je bij de club moet blijven. Dat was verstandiger geweest,' concludeert de geboren Hagenaar.
'Ik ben er ook van overtuigd dat de combinatie van functies die Wiljan bekleed niet goed is. Algemeen directeur en technisch directeur kan in mijn optiek niet samen. Ook bij Sparta niet. Je krijgt dan teveel op je boterham en je moet je terreinen veel te veel verschuiven,' aldus Pot.