nieuws

VID: Veel onterechte boetes op A13

ROTTERDAM - Bestuurders die op de A13 tussen Berkel en Rodenrijs en Delft-Zuid een snelheidsboete hebben gekregen, moeten daar bezwaar tegen maken. Dat zegt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Ze hebben dan kans op succes omdat er
staan met de maximumsnelheid.

Borden

Volgens de VID zouden de borden zowel rechts van de weg als in de middenberm moeten staan, en dat is op de A13 niet overal het geval. Wie net een vrachtwagen aan het inhalen is, zou zo niet kunnen zien dat de maximumsnelheid daar 100 kilometer per uur is.
De VID beroept zich daarbij op Artikel 11 van de Uitvoeringsvoorschriften BABW (Besluit Administratieve Bepalingen Wegverkeer), dat aangeeft dat bord A1 (dat de maximumsnelheid aangeeft) aan beide zijden van de weg moet staan.

OM: lezing VID klopt niet

Dit jaar zouden op de A13 al meer dan 1300 snelheidsboetes zijn uitgedeeld. Het Openbaar Ministerie zegt dat de wet niet voorschrijft dat er na elke toerit aan twee kanten nieuwe borden moeten staan. Het is niet van plan om de al uitgeschreven boetes te seponeren.

Trajectcontrole

Ook bij de trajectcontrole bij Overschie is volgens de VID het een en ander mis. Zo zien bestuurders die vanaf de N209 de A13 richting Rotterdam oprijden eerst een bord 'autosnelweg', waarbij ze dus zouden mogen optrekken tot 130 kilometer per uur. Pas honderd meter na het eerste portaal van de trajectcontrole staat de maximumsnelheid aangegeven.
In de andere rijrichting is de bebording voor het verkeer dat komt vanaf de toerit Kleinpolderplein en de A20 vanuit Hoek van Holland niet in orde. Ook hier loont het volgens de VID om bezwaar tegen boetes te maken.
Met betrekking tot de bebording tussen het Kleinpolderplein en de Doenkade bij de trajectcontrole kan de woordvoerder van het OM niet reageren omdat hij niet bekend is met de situatie ter plaatse.