nieuws

Droom Hamelhuis Gorinchem spat uiteen

ROTTERDAM - Het Hamelhuis in Gorinchem gaat waarschijnlijk in de verkoop. De stichting die het museum over het geboortehuis van de bekende zeevaarder Hendrick Hamel beheert, zit met een tekort van ongeveer 4,5 ton. Dat komt door het afhaken van grote sponsors uit Korea. Als het geld er voor het einde van het jaar niet is, dan ziet het er somber uit voor het Hamelhuis.
Het museum vertelt het verhaal van zeevaarder Hendrick Hamel, die in1653 eigenlijk bij toeval Korea ontdekte. Het Hamelhuis in Gorinchem had precies vier jaar geleden al de deuren moeten openen. Maar door meerdere financiële tegenvallers werd dat steeds weer uitgesteld. Het is nu zo goed als af, maar de opening lijkt verder weg dan ooit.
“Qua inrichting zouden we zo binnen een paar weken open kunnen”, vertelt Dick van Zanten van de Hamel Foundation. “Maar we zitten met dat financiële gat. We dachten dat we goed zaten tot de tegenvaller uit Korea kwam. En nu hebben we dus een probleem.”
Lening
En veel tijd om dat probleem op te lossen heeft de Hamel Foundation niet meer. Want op 1 januari wil de gemeente Gorinchem de lening van 300.000 euro die in het project is gestoken terug.
“We hebben de Hamel Foundation al zes jaar de tijd gegeven en gezien de financiële situatie waarin we ons nu begeven vind ik het niet verantwoord dat nog langer te laten duren”, aldus burgemeester Anton Barske. “Dat zou ook niet eerlijk zijn naar andere clubs en verenigingen die we wel een ‘nee’ hebben moeten verkopen.”
Verkoop
Mocht het de Hamelfoundation niet lukken voor 1 januari een investeerder te vinden, dan gaat het pand in de verkoop. De stichting hoopt dan nog op een koper die de ruimtes alsnog wil verhuren aan het museum.
Voor voorzitter Van Zanten is het al met al toch een behoorlijke teleurstelling. “Het voelt een beetje alsof we stranden in het zicht van de haven. En het is zeker waar de we al een behoorlijke tijd op weg zijn naar die haven, maar dat toch wat ons betreft wel door overmacht.”