nieuws

'Vervolg verdachten kunstroof in Nederland'

Kunstroof Kunsthal 16-10-12
Kunstroof Kunsthal 16-10-12 © Sylvio Pinas
ROTTERDAM - De Roemeense justitie heeft flink wat steken laten vallen en kan de verdachten van de kunstroof in Rotterdam beter in Nederland terecht laten staan. Dat zeggen de advocaten van de zes Roemeense verdachten.
Dinsdag is de hervatting van het proces in Boekarest. De zes worden er van beschuldigd dat ze op 16 oktober vorig jaar zeven waardevolle schilderijen hebben gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam en naar Roemenië hebben gebracht. Het gaat om werken van onder anderen Paul Gauguin, Claude Monet, Henri Matisse en Pablo Picasso.
De rechtszaak heeft vandaag overigens niet lang geduurd. De advocaat van hoofdverdachte Radu D. kwam te laat binnen en kreeg daarna meteen ruzie met de rechter. Volgens journalisten ter plaatse zou die ruzie gaan om de gympies van de advocaat. De raadsman zou dan uit woede gevraagd hebben om een schorsing en daaraan is ook gehoor gegeven. Inmiddels heeft de advocaat gevraagd om een andere rechter.
Volgens de advocaten moeten de verdachten berecht worden in het land waar de misdaad is gepleegd. Het onderzoek moet volgens hen vanaf het begin af aan over worden gedaan in Nederland en de verdachten moeten aan Nederland worden uitgeleverd.
Eerder gaf een verdachte in Boekarest aan een deel van de gestolen schilderijen terug te willen geven in ruil voor berechting in Nederland.