nieuws

Justitie wil moordverdachten naar Pieter Baan

Steven_Rijsdijk
Steven_Rijsdijk
ROTTERDAM - Justitie wil twee Rotterdamse moordverdachten naar het Pieter Baan Centrum in Utrecht sturen om te kijken of zij een geestelijke stoornis hebben. Zij worden verdacht van het doden van de 28-jarige Steven Rijsdijk.

Het slachtoffer werd op 25 februari van dit jaar dood in zijn woning in de Sint Annalandstraat in Rotterdam gevonden. Volgens justitie wilde Rijsdijk zich laten mishandelen om een verzekeringspremie op te strijken. Wat hij niet wist is dat Amar H. andere bedoelingen had: als zakelijk compagnon zou hij het geld krijgen bij het overlijden van Rijsdijk.
Bekentenis
De moord zou samen met Edward A. zijn gepleegd. De 50-jarige A. heeft daarover een uitgebreide verklaring afgelegd. Amar H.(35) ontkent het moordplan. Beiden zitten een half jaar vast. Justitie wil hen observeren in het Pieter Baan Centrum.
Edward A. heeft al aangegeven daar niets voor te voelen. Volgens zijn advocaat G. van Gestel zou nader onderzoek door een psycholoog en psychiater kunnen volstaan. “De situatie is duidelijk: mijn cliënt is als de dood voor Amar. Hij is door hem onder druk gezet.”
Amar H. heeft op zijn beurt ook aangegeven niet naar het PBC te willen. De Rotterdamse rechter kon dinsdag tijdens een zitting nog geen beslissing nemen over het verzoek van justitie omdat beide verdachten niet aanwezig waren.

Fraudezaken
Amar H. wordt naast de moord verdacht van een reeks fraude- en oplichtingszaken. Daarbij zou hij regelmatig Edward A. hebben ingeschakeld. Volgens justitie heeft hij een verkeersongeluk en een overval op zijn woning in scène gezet om verzekeringsgeld te claimen.
Verder zou hij ziektegeld hebben gekregen van de verzekeringsmaatschappij voor een werkneemster van zijn bedrijf die niet in dienst was. Ook zou hij ten onrechte hebben gemeld dat auto’s van zijn bedrijf waren gestolen.
De twee verdachten zijn eerder veroordeeld voor afpersing van de ouders van Edward A. De rechtszaak over de moord en de oplichtingen wordt over drie maanden voortgezet.

Foto: de vermoorde Steven Rijsdijk