nieuws

Ibn Ghaldoun-school houdt op te bestaan

ROTTERDAM - Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) ziet geen toekomst meer voor de Rotterdamse Islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. De financiering van de school stopt daarom per 1 november, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer.
De staatssecretaris reageert daarmee op een vernietigend rapport van de onderwijsinspectie. Die begon een onderzoek na de omstreden examendiefstal bij de islamitische scholengemeenschap.
Eindoordeel: de problemen bij de school zijn te groot om op korte termijn op te lossen. De Ibn Ghaldoun moet daarom de deuren sluiten. Het personeel van de school wordt dinsdag bijgepraat over de situatie.
Verkeerde voorbeeld
De conclusies uit het inspectierapport zijn hard: leerlingen voelen zich relatief vaak onveilig en krijgen zelfs ''het verkeerde voorbeeld'' van een beperkte groep docenten.
Verder zijn de financiële problemen fors en staat te veel onbevoegd personeel voor de klas. Volgens Dekker zijn de jongeren vermoedelijk beter af op een andere school.
Kwaliteit van onderwijs
De schoolleiding kan volgens de staatssecretaris niet garanderen dat de kwaliteit van het onderwijs op korte termijn voldoende zou verbeteren.
Het bestuur van de school zou dan ook niet van plan zijn zich te verzetten tegen de vrijwel onvermijdelijke sluiting. ''Het bestuur van Ibn Ghaldoun deelt mijn conclusies,'' schrijft Dekker.
Examenroof
Dekker wijst vooral met een beschuldigende vinger naar eerdere besturen van de Ibn Ghaldoun. Zij lieten de schuldenlast van de school oplopen, terwijl de kwaliteit van onderwijs onvoldoende verbeterde.
Voor de huidige schoolleiding is wel lof: Zij werkten volgens Dekker sinds hun aantreden aan onderwijsverbeteringen. ''De gebeurtenissen rond het eindexamen hebben dit positieve proces echter verstoord en hebben geleid tot ernstige reputatieschade voor de school. Daarmee wordt de school op een vrijwel niet in de halen achterstand gezet,'' aldus Dekker.
Onzekerheid
De staatssecretaris geeft toe dat zijn brief ouders en leerlingen van de school in onzekerheid achterlaat. ''Mijn inzet is om aan deze onzekerheid zo snel mogelijk een einde te maken,'' meldt de VVD'er.
De gemeente Rotterdam heeft toegezegd een passende plek te zoeken voor de ongeveer 700 leerlingen van het Ibn Ghaldoun. Voor leerlingen die graag naar een andere islamitische school vertrekken, is de sluiting toch een probleem. De Ibn Ghaldoun is de laatste middelbare islamitische school van Nederland.