nieuws

Oude Luxor nog altijd fier overeind

ROTTERDAM - Het plan voor de grondige renovatie van het Oude Luxor wordt donderdag besproken in de Rotterdamse gemeenteraad. De renovatie gaat 3,5 miljoen euro kosten. Een nieuwe injectie in een gebouw waarvan het jarenlang de vraag was of het zou blijven bestaan. Wat is toch de aantrekkingskracht van het theater aan de Kruiskade?
"Het is een soort heilige grond," zegt cabaretier Richard Groenendijk. "Als je daar op de planken staat, weet je: hier stond ook Toon Hermans. Hier stond iedereen."

'Geraakt'

Ook Gerda Kroeze, nu twee jaar directeur van het Nieuwe en Oude Luxor, weet wat er zo speciaal is aan het theater. "Toen ik voor het eerst in het Oude Luxor binnenkwam, werd ik geraakt door de historie. Het hoort hier in de stad Rotterdam."
Volgens de directeur bestaan het Oude en het Nieuwe Luxor goed naast elkaar. Kroeze bekijkt per voorstelling welke Luxor er het beste bij past. Zoals nu Vijftig Tinten de parodie. Kroeze: "Ik zag die voorstelling in New York en ik wist gelijk: die moet in het Oude Luxor."

Hoge bezettingsgraad

Beide theaters doen het even goed. "De bezettingsgraad van vorig jaar is van allebei de theaters zo'n 80 to 85 procent," legt de directeur uit. "Dat laat wel zien hoe het zit."
Op dit moment werkt Groenendijk aan een nieuwe voorstelling. Er is maar één plek waar hij die in première wil laten gaan. "Ik wilde eigenlijk mijn première vieren in november 2014, maar dan is het Oude Luxor nog dicht door de renovatie. Dus ik heb het een maand verplaatst. Ik moet en ik zal daar. Het is eigenlijk van mij," lacht de cabaretier.