nieuws

Blindengeleidehond mag Ikazia Ziekenhuis niet in

ROTTERDAM - Een blinde man heeft een klacht ingediend tegen het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, omdat hij niet naar binnen mocht met zijn blindengeleidehond.
Voorafgaand bekeek Arend Heilbron de website van het ziekenhuis om te zien of de hond mee mocht. Op de site stond van wel, maar toen hij aankwam bij het ziekenhuis moest zijn hond buiten blijven.
In een reactie laat het Ikazia Ziekenhuis weten dat het beleid is om geen honden in het ziekenhuis toe te laten, dit vanwege het risico op infecties die de hond met zich mee kan dragen of allergische reacties van andere patienten.
"Er is nog nooit aangetoond dat een blindengeleidehond een infectie heeft veroorzaakt", beweert Arend Heilbron. "En als je hoort dat het ook niet mag, omdat andere patienten allergisch kunnen zijn dan zak je helemaal door de grond. Dan kan ik mijn hond net zo goed weg doen. Dan kan ik nergens meer naartoe."
Arend Heilbron kon zijn hond bij de balie afgeven en naar zijn zieke vriend worden gebracht door een beveiliger, maar dat wilde hij niet. "Ik heb nog nooit mijn hond aan iemand anders gegeven. Zo'n hond heeft jaren lang training gehad en we zijn aan elkaar gewend. Volledig iemand vertrouwen die ik niet ken, kan gewoon niet", legt Arend Heilbron uit.
De woordvoerder van het Ikazia zegt het incident te betreuren. "Wij hebben een bericht geplaatst op de facebookpagina van de heer Heilbron. Wij gaan graag in gesprek met hem om ons beleid uit te leggen, maar dit doen we liever niet via de media."
Arend Heilbron heeft een klacht ingediend bij de KNGF, de organisatie die blindengeleidenhonden traint. De KNGF is inmiddels in gesprek met het Ikazia Ziekenhuis.
Arend Heilbron snapt dat het dier niet mee mag naar de intensive care of andere afdelingen, maar hij vindt dat hij niet helemaal de toegang geweigerd mag worden. "Als ze mijn hond weren, dan weren ze mij."