Wie heeft er nog nooit een Brammetje gedaan?

Even een ‘Brammetje’ doen, kom je uit Rotterdam of omstreken dan komt je dit vast bekend voor. Hoor je dit, zal je gelijk denken aan patat, maar Brammetje is ook gewoon een meneer. En die meneer is Bram Ladage.

Wereldberoemd is hij, in het zuidwesten en midden van Nederland. Deze faam is natuurlijk niet vanzelf gekomen. Vanaf zijn elfde staat Bram al op de markt, waar hij zijn vader helpt met patatverkoop en zijn moeder met de verkoop van stoffen. Op achttienjarige leeftijd besluit hij zijn eigen kraampje met patat op te zetten en schept voor een kwartje dubbel zo veel in een puntzak dan dat zijn vader deed. Om op te vallen kleed Bram Ladage zijn kraam aan met schone lakens en boerenbonte servetten en roept hij ‘Mensen, kom ze maar halen, die grote balen’. Zo is hij van week tot week meer gaan verkopen.


Hij is begonnen met één kraam in Rotterdam, maar dit groeide snel uit naar drie verschillende kramen op drie verschillende markten. Die kraam verruilt hij voor een aluminium verkoopwagen en binnen tien jaar heeft hij de markt veroverd. Tegenwoordig heeft Bram Ladage 26 filialen in het midden en zuidwesten van Nederland.

Bram Ladage’s neef Rocco, is ook in het patatleven gerold. Hij hielp zijn vader met de verkoop van stoffen maar op een gegeven moment werd het toch wel saai. Achter hem stond oom Bram met zijn wagen en hij dacht, ‘daar moet ik zijn’. Sindsdien werkt Rocco nauw samen met zijn oom.

Tijdens het World Food Festival van 18 september tot 28 oktober in Rotterdam zijn de Ladage-voorstellingen te zien. Theatermaker Wim Staessens heeft sterke, grappige en verbazingwekkende verhalen rond de Ladage familie verzamelt en deze tot een voorstelling gemaakt.

Meer over dit onderwerp:
madm
Deel dit artikel: