nieuws

Kaapverdië niet naar WK door administratieve blunder

ROTTERDAM - Kaapverdië gaat volgend jaar niet naar het WK voetbal in Brazilië. De Afrikanen waren zo goed op weg, maar stelden in het met 2-0 gewonnen duel met Tunesië een niet speelgerechtigde speler op. De FIFA verklaarde de zege donderdag onreglementair, waardoor de Rotterdamse voetballers Toni Varela (foto), Guy Ramos, Josimar Lima en Gerry Mendes Rodrigues het WK met Kaapverdië kunnen vergeten.
Kaapverdië stelde in de wedstrijd tegen Tunesië Fernando Varela op. Maar de verdediger was niet nog speelgerechtigd, omdat hij zijn schorsing van vier wedstrijden nog niet had uitgezeten. Na de overwinning was Kaapverdië aanvankelijk groepswinnaar en zou het play-off wedstrijden gaan spelen tegen een andere poulewinnaar van het Afrikaanse continent. De FIFA boog de uitslag om in een reglementaire 3-0 zege voor Tunesië, waardoor dat land zich nu plaatst voor de play-offs en Kaapverdië uitgeschakeld is.
De FIFA deelde ook nog een boete uit aan Kaapverdië van zo'n 5000 euro. Tijdens de Afrika Cup reikte het land nog knap tot de kwartfinale.

Reactie Toni Varela

Oud-Spartaan Toni Varela werd donderdag overvallen door het nieuws. De middenvelder, momenteel zonder club, heeft de hoop op deelname aan het WK nog niet opgegeven. 'Ik hoop dat ze het nu gaan onderzoeken en dat er alsnog een kans is dat het goed komt', laat Varela aan RTV Rijnmond weten. 'Ik wil het niet hier bij laten. Dit zou wel heel erg triest zijn.'

Vrijdagochtend rond 9.30 uur reageert Toni Varela op Radio Rijnmond in het programma Wakker@rijnmond.nl op de uitsluiting van Kaapverdië.