nieuws

Naverbrander bij Abengoa moet stankoverlast terugdringen

Abengoa
Abengoa
ROTTERDAM - Abengoa in de Rotterdamse Europoort gaat een thermische naverbrander installeren die een einde moet gaan maken aan de geuroverlast die het bedrijf de laatste maanden steeds vaker veroorzaakt. Met de naverbrander is een investering van 3,4 miljoen euro gemoeid.
Abengoa start volgende week maandag 16 september met het installeren van de naverbrander in de bio-ethanolfabriek. Hiervoor wordt de gehele fabriek vijf dagen stilgelegd.
Bewonersbijeenkomsten
Het bedrijf benadrukt in een persbericht dat de stank die de laatste tijd vrijkomt niet giftig is en ‘absoluut ongevaarlijk is voor de volksgezondheid’. Binnenkort worden inwoners van Brielle en Maassluis - waar men de meeste overlast ondervindt - uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten over de gekozen oplossing. Abengoa wil ook in gesprek met andere belanghebbenden.
Productieproces
Bij het 85 medewerkers tellende Abengoa in Rotterdam Europoort wordt bio-ethanol geproduceerd. Eerst wordt uit mais een soort bier gebrouwen met een alcoholpercentage van 12%. De alcohol wordt vervolgens gescheiden en gezuiverd en daarna als bio-ethanol geleverd aan raffinaderijen. Die mengen dit op hun beurt met benzine, zoals Euro95.
Het resterende product - ‘bier’ zonder alcohol - wordt door Abengoa gedroogd en daarna verkocht als veevoer voor met name runderen. De bij het productieproces vrijkomende CO2 wordt via Bio Supply geleverd aan de tuinbouw in het Westland. De opgewekte energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De opgewekte energie is genoeg om Maassluis, Brielle en een deel van Rotterdam van elektriciteit te voorzien.
Dwangsommen betaald
Abengoa moest voor de stankoverlast in de afgelopen maanden in totaal al een miljoen euro betalen aan dwangsommen. Ook in de afgelopen weken werd voor twee ton aan dwangsommen geïnd door de milieudienst DCMR.