nieuws

Staatssecretaris: geen doorstart Ibn Ghaldoun

ROTTERDAM - De islamitische school Ibn Ghaldoun in Rotterdam maakt volgens staatssecretaris Dekker definitief geen doorstart. Ook het oprichten van een nieuwe school is op korte termijn wettelijk niet mogelijk. Dat zei de staatssecretaris donderdagavond in een spoeddebat met de Tweede Kamer over de sluiting van de school.
Dekker sluit niet uit dat het islamitisch onderwijs wordt voortgezet onder de Christelijke Vereniging Voortgezet Onderwijs (CVO).
Verder noemt Dekker het aannemelijk dat de school op korte termijn failliet zal gaan en de schuld van 1,4 miljoen euro bij het ministerie en 800 duizend euro bij de gemeente Rotterdam, niet kan terugbetalen. Dekker: "Dat heb ik ingecalculeerd en is het logische gevolg van het dichtdraaien van de subsidiekraan. Ik heb uiteindelijk gekozen voor het belang van de leerlingen."
Lerarenregister
Dekker beloofde maatregelen te nemen voor de toekomst. Zo komt er een wetswijziging die het mogelijk maakt eerder in te grijpen op slecht presterende scholen en komt er een lerarenregister. Uit het register moet blijken of leraren bevoegd zijn om les te geven.
Examenfraude
De staatssecretaris was door de kamer op het matje geroepen vanwege de problemen met de islamitische scholengemeenschap in Rotterdam. De school voldeed al jaren niet aan de kwaliteitseisen. Afgelopen mei werden op de school 27 examens gestolen en stelde de onderwijsinspectie een uitgebreid onderzoek in. Die concludeerde dat de school geen toekomst meer heeft en dat de subsidie moest worden stopgezet.
Nieuwe school
Gisteren werd bekend dat de leerlingen van Ibn Ghaldoun vanaf oktober mogelijk islamitisch onderwijs krijgen aangeboden op een andere manier. Dit zal gebeuren onder het bestuur van de Christelijke Vereniging Voortgezet Onderwijs (CVO). Volgens de staatssecretaris zijn hier wettelijk geen bezwaren tegen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl