nieuws

Waarom vliegen vliegen altijd eerst naar het midden van de huiskamer en vanaf daar met hele scherpe hoeken in een soort vierkantjes?

ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 14 september werd de volgende vraag gesteld:Dirk Beers: Waarom vliegen vliegen altijd eerst naar het midden van de huiskamer en vanaf daar met hele scherpe hoeken in een soort vierkantjes?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Vliegen zijn voor een groot deel afhankelijk van het gezicht, zij reageren vooral op licht- en geurprikkels. Het zijn typische dagdieren. Van het midden van de kamer hebben ze een prima oriëntatiepunt. Het is de vlieg dus niet om de warmte te doen. Daarnaast wordt uitgelegd hoe vliegen aan het plafond kunnen blijven 'kleven'. bron: Prof. dr. R.de Jong, Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie, Geologie en Mineralogie, Leiden.
Waarom ze in vierkanten vliegen is minder makkelijk te beantwoorden. Vliegen hebben zoals veel insecten 2 paar vleugels. De achterste vleugels zijn kleiner, maar stellen de vliegen wel in staat om in scherpe hoeken te vliegen.
Sommigen denken dat ze in hoeken vliegen zodat ze minder makkelijk te vangen zijn door insecteneters. Anderen gaan er van uit dat het een kwestie van oriëntatie is en dat dit komt door de vierkante of rechthoekige vorm van de meeste kamers.