nieuws

Waarom zwemmen zwanen met één poot tussen de vleugels?

25-6-zwanen.jpg
25-6-zwanen.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 14 september werd de volgende vraag gesteld:Tineke Blok uit Strijen: Wij zijn pas een paar weken met een bootje op vakantie geweest, nu viel het ons op dat we vaak zwanen zagen die met één poot zwommen en die andere poot hadden ze tussen de vleugels gelegd. Waarom is dit? Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Jan Beekman, zwanendeskundige bij de Zwanenwerkgroep Avifauna Groningen, zegt dat dit is om de poten een beetje te strekken na een zware zweminspanning. De poot steekt dan een beetje omhoog en in deze houding kunnen ze op hun gemak een tijdje voortdobberen.
Echt zwemmen kun je het dan niet meer noemen; het is meer rustig peddelen. Hierna gaat de poot weer terug het water in of wordt hij een poosje opgeborgen tussen de veren, in ruststand. Het heeft niets te maken met een verstuiking of andere blessure. Ook niet met het opvangen van zonnewarmte. De poten worden weliswaar gebruikt als thermoregulator, maar dan precies in omgekeerde richting: een zwaan geeft via de poten warmte af aan het koele water.