nieuws

AZ-supporters: 'Schandalig optreden politie'

ROTTERDAM - Een groep AZ-supporters wil dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb tekst en uitleg geeft voor het politie-optreden rond de bekerfinale AZ-PSV, begin mei in de Kuip.
Volgens de AZ-fans was er sprake van een excessieve en schandalige actie, waarbij zij uit het niets in de rug door de politie werden aangevallen toen zij bij de kassa stonden.
Excuses
De klachten tegen de politie-eenheid Rotterdam zijn nu gebundeld en met een groot aantal getuigenverklaringen verzonden naar Aboutaleb. De AZ-fans eisen verder excuses, een schadevergoeding en sancties tegen agenten die over de schreef zijn gegaan.
Slachtoffers zeggen dat zij zonder enige waarschuwing vooraf tot bloedens toe met de wapenstok zijn geslagen en dat veel mensen ten onrechte zijn opgepakt.
Wapenstokken
Een AZ-official verklaart: 'Ik zag dat politieagenten te paard met de wapenstok insloegen op de groep AZ-supporters. Ik zag dat de AZ-supporters vast stonden in de tourniquets en tegen het hek, omdat ze geen kant op konden en dat er hard op hen werd ingeslagen door agenten te voet en te paard. Ik zag dat de betrokken AZ-supporterters zich probeerden te beschermen tegen slagen met de wapenstokken door hun handen en armen tussen wapenstokken en hun lichaam te houden.'
En hij vervolgt: "De charge van de politieagenten te voet en te paard verliep niet geordend en leek zelfs op een persoonlijke confrontatie van de betrokken politieagenten met de AZ-supporters."
Rijksrecherche
Vorige week deden twee mannen uit Schiedam en Rotterdam aangifte tegen de ME omdat zij samen met een 11-jarig zoontje zouden zijn mishandeld na de wedstrijd Feyenoord-Kuban. Het onderzoek naar deze zaak is inmiddels doorgeschoven naar de Rijksrecherche.
De politie-eenheid Rotterdam bevestigt dat de ME en politie rond de bekerfinale AZ-PSV een aantal keren hebben ingegrepen en dat die acties noodzakelijk waren om de rust te herstellen. Naar de klachten loopt een onderzoek.