nieuws

WikiWeetje 16 september

ROTTERDAM - Terwijl hij net met zijn broer zijn gebruikelijke trainingsrondje zwemmen van 20 kilometer erop had zitten in het meer van Yerevan, hoorde hij met een luide klap een trolleybus van de stuwdam in het meer vallen. De bus met 92 passagiers aan boord zonk direct en lag op zo'n tien meter diepte.

Shavars bedacht zich geen moment en dook naar de bodem. Ondanks dat hij geen hand voor ogen zag, wist hij de achterruit van de bus in te trappen en een voor een 20 mensen levend uit het wrak te halen.
Voor de reddingsactie betaalde hij wel een prijs. Hij lag 45 dagen bewusteloos in het ziekenhuis, had verwondingen aan zijn benen door de glasscherven en moest zijn vinnen aan de wilgen hangen vanwege longproblemen en bloedvergiftiging door het vuile water.
Toch weerhield dat Shavarsh niet van een nieuwe reddingspoging toen hij in 1985 een brandend gebouw passeerde. Hij rende naar binnen en redde de mensen die opgesloten zaten in het gebouw. Ook na deze reddingsactie lag hij lange tijd in het ziekenhuis, dit keer met fikse brandwonden.
De ex-zwemmer verhuisde later naar Moskou waar hij een schoenenbedrijf opzette. Ook kreeg hij de Fair Play Award van de UNESCO en werd er een astroïde naar hem vernoemd.

http://en.wikipedia.org/wiki/Shavarsh_Karapetyan

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl