nieuws

Slechtste school: Cito zegt weinig over kwaliteit

ROTTERDAM - "De cito-score zegt niet alles over de kwaliteit van de school." Dit zegt bestuursvoorzitter van De Viking in Zuid-Beijerland. De basisschool staat onderaan de lijst van basisscholen in de regio Rijnmond die RTL Nieuws vrijdag publiceerde.
De nieuwszender maakte deze lijst op basis van de gemiddelde cito-scoren van alle scholen in Nederland. Op de lijst staat de reformatorische Ds. Jac. Koelmanschool in Hoogvliet bovenaan met een gemiddelde score van 9,4. De Viking in Zuid-Beijerland scoort als slechtste school binnen de regio Rijnmond. Het gemiddelde van deze school komt niet hoger dan 4,6.

Misleidend

Bestuursvoorzitter Luc van Heerden van De Viking vindt de lijstjes misleidend. "De Viking is een kleine school met maar twaalf leerlingen, twee leerlingen hebben een cito-toets gemaakt en de eindscore is dus slechts gebaseerd op twee toetsen," aldus van Heerden. "Statistisch gezien geeft dat geen goed gemiddelde."
Opvallend is dat De Viking vorig jaar veel beter scoorde. "Dit jaar werd de cito-toets gemaakt door twee leerlingen die gaan doorstromen naar het VMBO. Volgend jaar kunnen dat twee leerlingen zijn die naar het VWO gaan. Dat geeft een heel ander gemiddelde."

Scores zeggen weinig

Ook bestuursvoorzitter Edward Mulder van de best-scorende school Ds. Jac. Koelmanschool in Hoogvliet is niet onverdeeld enthousiast. "Natuurlijk zijn we dankbaar, maar de scores zeggen niet alles over de school. Er is ook zoiets als het welbevinden van de leerlingen op de school, dat wordt met de cito niet gemeten."

Slechte invloed

Beide bestuursvoorzitter zeggen geen voorstander te zijn van 'dit soort lijstjes'. Ze vrezen dat scholen in de toekomst vooral gaan oefenen op citotoetsen om maar zo hoog mogelijk te scoren. "Dit kan tot gevolg hebben dat leerlingen op voortgezet onderwijs terechtkomen dat te hoog is gegrepen met alle gevolgen van dien."
Veel schoolbesturen zijn tegen het gebruiken van cito-scores voor 'beste-scholenlijsten'. De rechter moest er aan te pas komen, toen RTL-nieuws bekend maakte de lijsten te willen publiceren. De rechter stelden de schoolbesturen in het ongelijk.

Zoals gevreesd:

">