nieuws

'Havenpersoneel aantrekkelijk voor criminelen'

Drugs_Panama
Drugs_Panama
ROTTERDAM - Justitie in Rotterdam probeert het personeel van havenbedrijven te wijzen op hun kwetsbare positie ten opzichte van drugssmokkelaars. Het aantal drugstransporten is gestegen en havenmedewerkers spelen daarin regelmatig een cruciale rol.

Op de Rotterdamse rechtbank loopt momenteel een zaak tegen acht verdachten, onder wie vier medewerkers van het overslagbedrijf ECT. Het draait om de invoer van 188 kilo cocaïne uit Panama, die verstopt was in sporttassen.
Volgens justitie waren de ECT’ers benaderd om de bewuste container met de sporttassen apart te zetten. Vervolgens werden er andere containers omheen gezet, om het weghalen van de tassen aan het zicht te onttrekken.
Eén ECT'er heeft bekend en ook de namen van andere betrokkenen genoemd. De meeste verdachten beriepen zich maandag, bij de start van het proces, op hun zwijgrecht. Twee Turken, die mogelijk de opdrachtgevers waren, zijn spoorloos en staan internationaal gesignaleerd.

Museumbezoek

Een verdachte uit Panama ontkende: hij was voor zijn vakantie naar Nederland gekomen. Hij had een museum in Amsterdam bezocht, maar kon op verzoek van de rechter niet de naam ervan noemen. Toen de rechter vroeg “wat hing daar zoal?” antwoordde hij “ik beroep mij op mijn zwijgrecht.”
Een ex-medewerker van ECT die ook terechtstaat beweert dat een ontmoeting die hij heeft gehad met enkele medeverdachten niet ging over drugs, maar over Viagra pillen. Hij wilde niet zeggen om welke hoeveelheden het ging.
Loes van de Wees is officier van justitie in Rotterdam en belast met het project “Integriteit Haven”. Havenmedewerkers zijn aantrekkelijk voor criminelen. Als je cocaïne wilt invoeren in de Rotterdamse haven, heb je het meeste gemak als je daar iemand kent. Je biedt geld en vraagt ‘wil je iets voor mij doen?’”

Nieuwe auto

In de “zaak Panama” werd duidelijk dat havenmedewerkers 60 tot 70.000 euro per persoon per transport konden krijgen. Enkele verdachten zouden onder meer in beeld zijn gekomen door plotselinge hoge uitgaven, zoals een nieuwe, dure auto, of –bij één verdachte- het aanleggen van een tuin voor 90.000 euro.
Loes van de Wees: “We werken nauw samen met het bedrijfsleven en houden bijeenkomsten met het personeel. We wijzen op de gevaren als je meedoet, ook voor familieleden. We maken het ook steeds makkelijker om verdachte zaken te melden, desnoods anoniem.”
De rechtszaak in Rotterdam tegen de acht verdachten gaat dinsdag verder. Dan komt justitie met de strafeisen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl