nieuws

'Politie-actie had veel erger kunnen aflopen'

ROTTERDAM - De veiligheidscoördinator van AZ, Rob Koning, noemt het politie-optreden rond de Kuip tijdens de bekerfinale AZ-PSV in mei van dit jaar willekeurig en buiten-proportioneel.
Vorige week deden zeven AZ-supporters aangifte tegen de politie vanwege buitensporig geweld.

Persoonlijke confrontatie

Volgens de Koning - zelf een oud politieman - sloegen sommige agenten in het wilde weg en leek het soms op een persoonlijke confrontatie met de supporters: "Ik zag dat politie te paard en geüniformeerde politie met lange wapenstokken op supporters insloegen. Zelfs op mensen die richting kassa gingen en geen kant op konden. Eén agent stormde een groep in en wie hij maar raken kon, die raakte hij ook."

Betrokkenheid politie-chefs
De aanleiding voor het omstreden politie-optreden zou, volgens de veiligheidscoördinator, de betrokkenheid van twee politiechefs zijn, die eerder die middag in een opstootje terecht waren gekomen: "Wat ik gehoord heb is dat er ook een paar politiechefs bij betrokken zijn geweest, die ook gewond zijn geraakt. Eén van hen heb ik ook persoonlijk gesproken. En ik denk zelf dat de politie misschien vanuit emotie en frustratie, toch wat overdreven gereageerd heeft. Echt op een manier dat ik denk bij mezelf 'hier had het veel erger kunnen aflopen'."
De politie heeft de zaak inmiddels in onderzoek. Eerder deden twee mannen uit Schiedam en Rotterdam aangifte tegen de politie, omdat zij na de wedstrijd Feyenoord-Kuban met hun 11-jarig zoontje zouden zijn mishandeld door de ME. Dit onderzoek is inmiddels naar de Rijksrecherche doorgeschoven.