nieuws

Camerabomen houden Rotterdam CS in de gaten

ROTTERDAM - GroenLinks wil een eind aan het overal plaatsen van camera's voor de veiligheid. De metalen palen met liggers waarop een tiental camera's geplaatst staan op Rotterdam Centraal zijn voor de partij de druppel.
Fractievoorzitter Bonte vindt dat de zogenaamde camerabomen, bij de poortjes voor de chipkaart aan de voorzijde van het station, afbreuk doen aan het mooie ontwerp van de hal. "Dit is de toegangspoort tot Rotterdam, het visitekaartje van de stad! En dan word je aangestaard door die kanariegele camera's. Ik vind dat je daar de reiziger geen welkom mee heet."

Wijkagenten

Volgens Bonte moet er maar eens een eind komen aan het overal steeds bijplaatsen van camera's. "Het gaat ten koste van de wijkagenten in de stad, want het geld moet ergens vandaan komen. Natuurlijk kunnen er wel verdekt camera's opgesteld staan in het station, maar als er bijvoorbeeld weer sprake is van een golf van zakkenrollers kun je beter surveillanten inzetten. Mensen die ter plekke ook ingrijpen als er wat gebeurt."

Vrolijke kleur

Volgens Huub Veneman van Prorail hangen er enkele honderden camera's in en rond het station: "Dat is nodig omdat dit station veel groter is. Afgezien daarvan krijgen we gewoon de opdracht om die camera's te plaatsen. Van het ministerie, in het kader van de terrorisme-bestrijding en vanuit de gemeente, de politie en de NS. De camera's zien er met hun gele kleur ook nog een beetje vrolijk uit. We laten daarmee op een niet al te zware manier weten: als je op Centraal Station komt, weet dat je in de gaten gehouden wordt."

Toezicht noodzakelijk

De noodzaak tot meer toezicht is volgens Veneman toegenomen omdat in het nieuwe station veel meer winkels gevestigd zijn. Daardoor gaat er ook veel meer geld rond, wat mogelijk ook weer foute mensen aantrekt.

Toezichtcombinatie

Veel van de camera's worden live bekeken, waardoor ook snel ingegrepen kan worden als iemand bijvoorbeeld bestolen wordt. "Er lopen hier ook mensen van Stadstoezicht, politie en NS. Door die combinatie van surveillance en camera-toezicht kun je direct ingrijpen in een veel groter gebied als er wat mis gaat."