nieuws

Gemeente Rotterdam snijdt verder in eigen organisatie

Stadhuis_Rotterdam
Stadhuis_Rotterdam
ROTTERDAM - Rotterdam krijgt door bezuinigingen van het Rijk een miljoenentegenvaller voor de kiezen. Het gemeentebestuur wil de klap opvangen door extra te bezuinigen op de gemeentelijke organisatie.

Dat meldde de gemeente in een eerste reactie op de kabinetsplannen die deze Prinsjesdag worden gepresenteerd. Er vallen vooralsnog geen extra ontslagen bij de gemeente, afgezien van de 2450 die al gepland waren. De afgelopen drie jaar werden al zo'n 1700 ambtenarenbanen geschrapt.
De gemeente hoopt de benodigde miljoenen te besparen door minder externe krachten in te huren. Ook de ICT moet goedkoper.

Lokale belastingen

Het bedrag waarmee Rotterdam gekort wordt loopt de komende 4 jaar op tot 65 miljoen euro in 2017, zo meldde de gemeente dinsdag zelf. Hoewel de inkomsten ergens vandaan moeten komen, wil het college lokale belastingen verlagen "of in een langzamer tempo kostendekkend maken".
Om welke belastingen het concreet gaat is nog onduidelijk. Rotterdam ziet overigens wel lichtpuntjes. De export neemt toe en dat is goed voor de haven, de economische motor van de stad.