nieuws

OM eist 9 jaar tegen Rotterdamse havenwerkers

Drugs_Panama
Drugs_Panama
ROTTERDAM - Justitie in Rotterdam heeft lange gevangenisstraffen geëist naar aanleiding van een grote cokezaak in de Rotterdamse haven. Bij de cocaïnevangst waren ook medewerkers van het Rotterdamse containeroverslagbedrijf ECT betrokken.

Twee van de acht verdachten gaan mogelijk voor negen jaar de cel in. Justitie wil ook andere medewerkers van het Rotterdamse bedrijf lang in het gevang. Een 47-jarige Spijkenisser hoorde net als een 35-jarige Hellevoeter zeven jaar eisen. Twee regiogenoten wacht mogelijk vier jaar gevangenisstraf.
Sporttassen
In de “zaak Panama” draait het om 188 kilo cocaïne uit Panama, die via de haven in sporttassen werd ingevoerd. De zaak kwam in 2012 aan het licht. De havenmedewerkers zouden 60 tot 70.000 euro per persoon per transport krijgen. Enkele verdachten zouden onder meer in beeld zijn gekomen door plotselinge hoge uitgaven, zoals een nieuwe, dure auto, of –bij één verdachte- het aanleggen van een tuin voor 90.000 euro.
Volgens justitie waren de ECT’ers benaderd om de bewuste container met de sporttassen apart te zetten. Vervolgens werden er andere containers omheen gezet, om het weghalen van de tassen aan het zicht te onttrekken.