nieuws

Doellijntechnologie in de Kuip

ROTTERDAM - De KNVB komt nog dit seizoen met een doellijnbewaking in de Eredivisie. Tijdens een aantal wedstrijden zal er gebruik worden gemaakt van het HawkEye systeem. In de pilot zal de technologie alleen worden toegepast in de thuishavens van FC Utrecht, Feyenoord en Ajax.
Het systeem zal vanaf 28 september, tijdens het duel FC Utrecht - Roda JC, voor het eerst worden gebruikt. Hierna zal het nog negen wedstrijden in De Galgenwaard blijven, waarna het vanaf 2 maart wordt verplaatst naar De Kuip. In Rotterdam-Zuid zal de HawkEye bij zes duels aanwezig zijn. Ook tijdens de KNVB bekerfinale zal er gebruik van worden gemaakt. Vanaf 3 mei is De ArenA aan de beurt. Aangezien het verplaatsen van het systeem hoge kosten met zich meebrengt, heeft de KNVB ervoor gekozen om in drie stadions te beginnen.
HawkEye is een technologie die in verschillende sporten, waaronder tennis, al wordt gebruikt. Dit gebeurt met speciale camera's die de baan van de bal volgen. Hierbij wordt gekeken of deze wel of niet over de lijn is geweest. Indien het systeem daadwerkelijk uitsluitsel moet geven tijdens een duel, is dit voor de kijker thuis ook zichtbaar. De pilot zal twee jaar duren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl