nieuws

Vergeten Verhalen: De Stadspartij

Vergeten-Verhalen--De-Stadspartij---RTV-Rijnmond
Vergeten-Verhalen--De-Stadspartij---RTV-Rijnmond
ROTTERDAM - Gemeenteraadsverkiezingen. Overal zie je ze in de media verschijnen, de lijsttrekkers. Ze zijn niet van het scherm af te slaan. Maar één is er niet bij, de Stadspartij. Dit keer zijn het verkiezingen waarbij de kleine partijen, met een typisch lokaal geluid, niet aan mee doen.
Eén van deze lokale partijen is er eentje die iedereen zich als de dag van gisteren herinnert: de Rotterdamse Stadspartij, in 1992 opgericht door Manuel Kneepkens. In de eerste aflevering van de nieuwe reeks Vergeten Verhalen het verhaal van deze - toch bijna - vergeten partij. Twaalf jaar lang, van 1994 tot 2006, zat de partij met hooguit twee zetels in de Gemeenteraad, maar liet flink van zich horen. Voorral vanwege een nieuw oppositiegeluid tegen de gevestigde orde van de Partij van de Arbeid.
Direct na de oprichting trok de 2-zetels tellende Stadspartij al gelijk fel van leer tegen de vergevorderde plannen om Rotterdam in een Stadsprovincie op te laten gaan. Alle grote partijen waren voor, maar op verzoek van D66 kwam er een referendum over. De Stadspartij mobiliseerde de bevolking om tegen te stemmen. En...met succes!
Na het niet doorgaan van de Stadsprovincie was de toon gezet. Peper baalde, maar Kneepkens ging verder. Nu wilde hij dat burgemeester Peper permanent in Rotterdam kwam wonen. Want, een Rotterdamse burgemeester met een woning in Wassenaar...dat kon niet door de beugel. De stemming tussen Manuel Kneepkens en oud-burgemeester Bram Peper was dus 'grimmig'. Maar na de aandacht voor de Stadsregio en Pepers huisadres, werd de Stadspartij vooral de partij van de "ludieke initiatieven".
Een paar werden verwezenlijkt, maar de meesten werden nooit serieus genomen en al snel van tafel geveegd. Tevreden met het succes voor het monument voor de brandgrens en het beeld voor Marten Toonder ging Manuel Kneepkens op 63-jarige leeftijd met pensioen. Tegenwoordig schrijft hij. Kneepkens opvolgster, Beatrijs Tolk, kwam met de verkiezingen van 2006 niet meer aan een zetel en daarna stierf de Stadspartij een langzame dood. Het verhaal van de bijna vergeten partij.