nieuws

Martin van Waardenberg

ROTTERDAM - Na het succes van de aflevering over Koos Postema gaan deze twee afleveringen van De Groot en de Grote Rotterdammers over Martin van Waardenberg. Hij is een typisch Rotterdamse beroemdheid. Hoe verder je van Rotterdam komt, hoe vaker je uitlegt: Van de Gamma…. Loenatik….. of Buurman Baasje.
Jammer, want Martin van Waardenberg is niet een plaatselijke komiek. Tientallen jaren geleden leerde ik zijn absurdistische humor kennen in zijn theaterprogramma met Wilfried de Jong. Voorstellingen die niet alleen inhoudelijk maar ook fysiek opvielen. Ik veronderstel dat ze beiden iedere avond gesloopt naar huis gingen. Ik denk dat het één van de redenen is geweest waarom het duo uiteindelijk besloot om uit elkaar te gaan. Wilfried koos het journalistieke pad en Martin bleef trouw aan de humor. Met grappige reclames, een rol in Sesamstraat en film. “De Marathon” werd door hemzelf geschreven en werd in de bioscoop een groot succes.
Achter Martin zit een gevoelige man. Waarschijnlijk hard voor zichzelf want hij brengt zijn jeugdverhalen in “De Groot & de grote Rotterdammers” lollig en luchtig. Maar ik voelde tijdens de opnamen op het terras en onze wandeling door Overschie, een verhaal van iemand die geen gemakkelijke jeugd heeft gehad. Die overeind bleef door zijn humor en creativiteit. Die typisch Rotterdams is gebleven en het zelfrelativeren heeft uitgevonden. Ik mag hem en ik denk: hij mij ook. Juist die chemie levert een programma op dat van begin tot eind blijft boeien.

De Groot en de Grote Rotterdammers met Martin van Waardenberg wordt uitgezonden op donderdag 26 september en 3 oktober om 17:30 uur (ieder uur herhaald).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl