nieuws

Parkeergarage Kromhout komt er waarschijnlijk niet

ROTTERDAM - De kans dat er een nieuwe parkeergarage komt aan het Kromhout in Dordrecht is zeer klein geworden. Nieuw onderzoek wijst uit dat het voorlopig niet nodig is.
De gemeenteraad van Dordrecht hoorde dinsdagavond van de onderzoeker, dat er géén tekort aan parkeerplaatsen is in en om de binnenstad. Een tekort ontstaat op z'n vroegst in de periode van 2017 tot 2022, maar mogelijk helemaal niet.
Volgens het onderzoek is de exploitatie van de garage ook niet sluitend te krijgen. Dat laatste is geen verrassing, want burgemeester en wethouders hadden al uitgerekend dat er in het eerste jaar na opening 600 duizend euro moet worden bijgepast.
Nu de kans
Wel verrassend is het advies van de onderzoeker aan de gemeenteraad om niet in te stemmen met het voorstel van B&W. Dat wil 12 miljoen euro uittrekken om de parkeergarage van een nieuw appartementencomplex uit te breiden met 250 openbare plaatsen.
Alleen de VVD steunt dat voorstel nog volmondig, zegt raadslid John van der Net: "Uit het onderzoek blijkt nog steeds een tekort aan parkeerplaatsen aan de oostkant van de binnenstad. Dan hebben we nu de kans om daar wat aan te doen".
Verkeersmaatregel
Oppositieleider Cor van Verk, van de PvdA, ziet dat anders: "aan de westkant zijn er meer dan voldoende plaatsen. We moet gewoon een verkeersmaatregel treffen, waardoor de oost-west verbinding in de stad beter wordt. Dan is die garage niet nodig".
Ook Beter voor Dordt-raadslid Glen Nederhof twijfelt ernstig: "We vonden het al een erg duur plan, maar dit onderzoek maakt het er zeker niet makkelijker op". Net als de PvdA denkt hij dat een nieuwe parkeergarage op de Stadswerven ook ruimte aan de oostkant biedt.
Energiehuis
Vorige week werd duidelijk, dat de bouw van de mega-bioscoop daar wellicht niet door gaat en dan zou ook de geplande garage kunnen sneuvelen. Al gelooft Van Verk van niet: "Want voor het Energiehuis is ook ruimte nodig". "En die bioscoop komt er wel", denkt Nederhof.
De Dordtse Raad zou volgende week een besluit nemen over de parkeergarage Kromhout, maar dat wordt nu minstens een maand uitgesteld. De raadsleden willen het nieuwe onderzoek naar de toekomstige parkeerbehoefte nog eens goed bestuderen.