nieuws

'Collectiegebouw Boijmans te groot voor Museumpark'

ROTTERDAM - Buurtbewoners en ondernemers uit de omgeving van het Rotterdamse Museumpark zijn tegen de komst van een collectiegebouw voor Boijmans in het park. Ze vinden de locatie niet geschikt voor een 'dergelijk groot' gebouw.
Museum Boijmans van Beuningen en de gemeente Rotterdam hebben plannen voor een kunstdepot in het naast gelegen Museumpark. Het gebouw wordt ongeveer 14.000 vierkante meter groot en zal voor twintig procent toegankelijk zijn voor het publiek. De resterende tachtig procent wordt gebruikt voor de opslag en beheer van kunst.
"Ik gun Boijmans een goed collectiegebouw, maar niet hier", zegt buurtbewoner en voormalig rijksbouwmeester Wytze Patijn."Dit park is al zo vaak op de schop geweest, laat het nu met rust. Dit gebied heeft een open ruimte nodig."
Het collectiegebouw zal komen te liggen tussen de ingang van de parkeergarage en het museum. Op deze plek ligt nu nog grind en staan bomen.

'Park is vol'
Ook de ondernemersvereniging van de nabijgelegen Nieuwe Binnenweg zijn niet blij met de plannen. Volgens woordvoerder Adri van Lieshout kan er niets meer bij: "Het park is vol. Dit gebouw voegt bovendien niets toe, want het wordt maar voor een klein deel toegankelijk voor het publiek. Waarom zetten ze het gebouw niet aan de rand van de stad, dan doen andere musea ook."

Patijn denkt dat omwonenden zich niet realiseren hoe groot het gebouw wordt.
"Het wordt 14.000 vierkante meter en wordt gebouwd boven op de parkeergarage, dus er kan niet onder de grond gebouwd worden. Ze zullen omhoog moeten."
Hoe hoog het gebouw precies gaat worden, is nog niet bekend. Op dit moment zijn vijf architecten bezig met een ontwerp. In het najaar worden de schetsen gepresenteerd.

Opslag is nodig
Boijmans heeft dringend een nieuwe opslag voor haar kunstwerken nodig. De huidige opslag in de kelder voldoet niet door wateroverlast. Er wordt sinds 2007 al gepraat in de Rotterdamse politiek over een nieuw collectiegebouw.
De directie van Boijmans wil niet reageren op de kritiek. Een woordvoerder laat weten de kritiek prematuur te vinden. "Wij wachten op de ontwerpen van de vijf architecten."