nieuws

Rotterdammers van Formaat: Elie van Rijckevorsel

ROTTERDAM - Deze gentleman-vorser uit een vooraanstaand Rotterdams kooplieden-geslacht koos niet voor de handel, maar voor de wetenschap en werd een globetrotter. Zijn reizen legden de basis voor verzamelingen die het Rotterdams cultuurbezit enorm verrijkt hebben.
Elie van Rijckevorsel werd in 1845 geboren, als kleinzoon van de succesvolle koopman Abraham van Rijckevorsel. In tegenstelling tot de familietraditie ging Elie natuurwetenschappen studeren. Zijn promotor was de bekende Buys Ballot, de oprichter van het KNMI.
Na zijn studie vertrok hij naar Nederlands-Indië, om rond te reizen, maar ook om daar metingen aan het aardmagnetisme te verrichten voor Ballot. Tijdens dit verblijf schreef hij brieven aan zijn moeder, die hij later publiceerde als 'Brieven uit Insulinde' en waaruit een opvallend sterk waarnemingsvermogen blijkt.
Voorwerpen
Later bezocht Elie ook Zuid-Afrika, Brazilië, Canada en de Verenigde Staten. Ook daar schreef hij antropologische reisverslagen. Ook verzamelde hij tijdens die reizen etnografische voorwerpen.
In Indië kleding, batiks, koppensnellerzwaarden en andere wapens. Deze verzamelingen werden thuis en in een tot museum ingericht koetshuis tentoongesteld.
Rotterdamse musea
Een groot deel van zijn collectie vormde de basis van het Wereldmuseum in Rotterdam, maar ook andere Rotterdamse musea zoals Boijmans van Beuningen bezitten collecties van Van Rijckevorsel.
Zijn erfenis werd onder gebracht in de Erasmusstichting die dit jaar precies 100 jaar bestaat. Deze stichting bevordert onderwijs, kunsten en wetenschap in Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl