nieuws

Rotterdammers van Formaat: Kees van Dongen

ROTTERDAM - Hij werd in één adem genoemd met Matisse en Picasso en was een wereldster in de roerige jaren twintig. Zijn bijnaam in die tijd: 'de Afgod van Parijs'.
Kees van Dongen werd in 1877 geboren in het Rotterdamse Delfshaven en deed daar zijn eerste inspiratie op als tekenaar en schilder. Later werd de beruchte Zandstraatbuurt in het centrum van de oude stad een belangrijk onderwerp in zijn werk.
In 1899 vertrok hij naar Parijs waar hij één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Fauvisme werd. Deze stroming kenmerkte zich door het gebruik van felle, nauwelijks gemengde kleuren.
In 1907 kwam Van Dongen voor korte tijd terug in Rotterdam en beleefde hier zijn meest artistieke periode. Geïnspireerd door Hollandse meesters als Vermeer en Rembrandt ontwikkelde hij zijn een nieuwe zeer herkenbare stijl (bijv. de Modjesko), waarmee hij vervolgens in Parijs definitief doorbrak.
Na de Eerste Wereldoorlog richtte de kunstenaar zich op het schilderen van bekende artiesten en werd hij zelf een belangrijk societyfiguur in de Franse hoofdstad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl