nieuws

Rotterdammers van Formaat: Daniel-George van Beuningen

ROTTERDAM - Hij schonk zijn collectie aan het kunstmuseum van Rotterdam, welke zijn naam aan het instituut verbond, maar ook het Feyenoordstadion is een monument die hij naliet aan de stad.
Daniel-George van Beuningen werd in 1877 in Utrecht geboren als zoon van een kolen-handelaar, die eind 19e eeuw de Steenkolenhandelsvereniging (SHV) oprichtte. D.G. -zoals vrienden hem noemden- mocht in Rotterdam een filiaal opzetten, dat spoedig uit zou groeien tot de grootste werkgever van de stad.
Door slimme investeringen, overnames en moderniseringen was Van Beuningen na de Eerste Wereldoorlog de onbetwiste havenbaron van Rotterdam. Hij werd ongelooflijk rijk, maar bleef niet op zijn geld zitten. Hij stak geld in de bouw van het Feyenoordstadion en het Havenziekenhuis. En hij gaf het uit aan kunst en verzamelde zo één van de grootste kunstcollecties van Europa bij elkaar. Als mecenas kocht hij ook belangrijke werken voor het museum Boijmans, waar na zijn dood zijn privéverzameling werd ondergebracht.