nieuws

Rotterdammers van Formaat: Willem Nicolaas Rose

ROTTERDAM - In 1839 kwam hij naar Rotterdam en in nog geen twintig jaar bracht hij de stad eeuwen voor uit met zijn ultramoderne en monumentale Coolsingelziekenhuis en het Waterproject, waaraan de stad zijn fraaie singels te danken heeft. Maar toen zijn kade aan de Boompjes met veel lawaai ineenstortte viel hij plotsklaps van zijn voetstuk.
Willem Nicolaas Rose werd in 1801 op Java in Indonesië geboren. In Delft ging hij naar de militaire academie, waar hij studeerde voor architect en stedenbouwer. In 1839 kwam hij naar Rotterdam en werd hier stadsarchitect.
Sinds het einde van de 17e eeuw was er in Rotterdam weinig meer gebeurd. De oude stadsdriehoek was overbevolkt en de openbare voorzieningen voldeden al tijden niet meer.
Stadsarchitect
Rose moderniseerde de stad en breidde hem uit (Coolpolderplan). Hij bouwde een immens ziekenhuis, een armenhuis en vele scholen. En hij bedacht het Waterproject, waarmee hij een nieuw rioleringsysteem ontwikkelde. Zijn groene singels maakten de stad niet alleen mooier, maar ook hygiënischer. En ondanks zijn blunder met de Boompjeskade, waardoor hij moest aftreden, behoort Rose tot de eregalerij van Rotterdamse stadsarchitecten.