Rotterdammers van Formaat: Hendrik Tollens

In de 19e eeuw kent bijna iedere Nederlander zijn gedichten uit het hoofd. Hij raakte hen met poëzie over het huiselijke leven en de liefde voor God en vaderland. Hoewel hij tegenwoordig zelden meer wordt gelezen, was hij in zijn tijd onbetwist dé dichter des vaderlands.

Hij werd in 1780 in Rotterdam geboren als zoon van een handelaar in verf. Hendrik nam deze goedlopende zaak over, maar schreef al op jonge leeftijd versjes in de boekhoudschriften. In 1806 werd hij op slag beroemd door het gedicht 'Aan een gevallen meisje', over een jongedame die ongewenst zwanger wordt,maar tegelijkertijd gaf de dichter hiermee commentaar op de politieke situatie in Nederland, de Franse bezetting.

Tollens schreef ook historische gedichten, waarvan zijn 'Tafereel van de overwintering op Nova Zembla' de bekendste werd. En toen Nederland in 1815 een onafhankelijk koninkrijk werd schreef hij de tekst van het nieuwe volkslied ' Wiens Neerlandsch bloed in de aders vloeit'.

Vadertje Tollens
Aan het eind van zijn leven, was hij wereldberoemd in Nederland en werd hij Vadertje Tollens genoemd. Hij werd in Rijswijk begraven, maar in het Rotterdamse Park bij de Euromast staat sindsdien zijn majestueuze standbeeld.

Deel dit artikel: