nieuws

Komt Kasteel Valckesteyn terug naar Poortugaal?

ROTTERDAM - Van Kasteel Valckesteyn in Poortugaal is niet veel meer over. Het kasteel is gebouwd in de 14e eeuw. De fundamenten van het kasteel zijn onder de grond bewaard gebleven. Ter hoogte van de huidige Slotsedijk nummer 199 in Poortugaal heeft Kasteel Valckesteyn eeuwenlang gestaan.
Het kasteel bestaat uit een oprijlaan met een ophaalbrug, twee kloeke torens aan de weerszijden. Daarachter een prachtig kasteel met grote zalen, een mooie keuken en een zeer stevige, hoge muur eromheen. Alles is omgeven door een slotgracht, die nu nog steeds herkenbaar is. De donjon van het kasteel is zelfs één van de hoogste van Zuid-Holland.
Kasteel Valckesteyn dient niet alleen als woonhuis, maar fungeert ook als gevangenis in een bepaalde periode. De heer van het kasteel heeft het buitengewoon recht om gevangenen te mogen herbergen die daar wachten op het gerecht of het vonnis. Dat geeft aan hoe belangrijk het kasteel is, dit is niet voor ieder gebouw weggelegd.
Door de eeuwen heen heeft Valckesteyn vele eigenaren, maar het slot wordt gesloopt in 1827. De laatste bewoner heeft geen opvolger en er is ook niemand die er wil wonen. In deze periode is er de grote sloopwoede, die ook over kasteel Valckesteyn trekt. De stenen van het kasteel worden herbruikt en verspreid over de inwoners van Rhoon, Poortugaal en omstreken. Zij bouwen er schuren en delen van boerderijen van, die vandaag de dag nog steeds bestaan.
De Stichting Landmark Kasteel Valckesteyn wil deze herinnering bewaren door het kasteel weer terug te brengen in het landschap van Poortugaal.