nieuws

18 jaar cel geëist voor grillpan-moord

ROTTERDAM - Justitie heeft 18 jaar cel geëist tegen een 36-jarige Rotterdammer voor de moord op zijn vriendin. Dat gebeurde in januari van dit jaar in de woning van het slachtoffer in de Sint Janshaven in Rotterdam.
De verdachte heeft aanvankelijk bij de politie alles bekend. Er zou een ruzie zijn geweest toen hij had gezegd de relatie te willen beëindigen. Rein P. verklaarde als volgt: "Zij kwam uit de keuken met een mes en een grillpan en riep 'ik maak je kapot'. Ik heb het afgeweerd en haar met de grillpan geslagen. Daarna heb ik haar in brand gestoken, om sporen uit te wissen."
Op de zitting donderdag trok de man dat grotendeels weer in. "Er was alleen een worsteling. Ik heb haar met de blote vuist geslagen, meer niet." Op de vraag van de rechters waarom hij eerst anders had verklaard, antwoordde hij: "Ik werd onder druk gezet door de politie."

'Letterlijk afgemaakt'

Justitie houdt vast aan de eerste verklaringen van de man. Officier van justitie Woei a Tsoi:"Deze moord gaat het bevattingsvermogen te boven. De verdachte heeft haar geslagen en het daarna letterlijk afgemaakt door haar jas en lichaam in brand te steken, een gaspit van het fornuis open te draaien en het pand te verlaten."
De patholoog anatoom heeft vastgesteld dat het slachtoffer is gestorven door het inademen van rook en hete lucht. De 44-jarige vrouw was dus nog in leven toen zij in brand werd gestoken.
Deskundigen hebben gezegd dat Rein P. licht ontoerekeningsvatbaar is, maar geen specifieke stoornis heeft. Volgens zijn advocaat heeft zijn cliënt uit zelfverdediging gehandeld, omdat hij door het slachtoffer werd aangevallen.
De rechter in Rotterdam doet op 3 oktober uitspraak.