nieuws

Eendjes voeren is niet gezond

ROTTERDAM - Bewoners van het slachthuisterrein in Rotterdam-Crooswijk hebben vrijdag actie gevoerd op een brug over de Boezemsingel tegen het voeren van eenden en vissen. De actie vond plaats in het kader van Nationale Keep it Clean Day.
Voorbijgangers kregen flyers in de hand gedrukt over hoelang zwerfafval blijft liggen voor het vergaat, over de 'beter buiten'-app voor de smartphone, waarmee mensen zwerfafval en andere klachten kunnen melden aan de gemeente en over de gevolgen van het voeren van brood aan eenden.

Dumpplaats

"Het water en ook de oevers van de singel lijken soms op een dumpplaats voor voedsel. Niet alleen brood, maar ook hele worsten, of gekookte rijst en andere kliekjes verdwijnen in het water", zegt Anneke Strasters. "Eenden horen zelf hun eten te zoeken in het water, in de vorm van algjes en wormpjes. Nu krijgen ze elke dag witbrood wat gelijk staat aan elke dag taart eten. Uit onderzoek blijkt dat eenden daardoor drie jaar eerder doodgaan."

Beschimmeld brood

Een deel van het eten wordt niet gegeten en zakt naar de bodem, waar het verrot en het water vergiftigd raakt. Op de kant is het al niet beter. Daar liggen soms hele ladingen brood en ander voedsel te schimmelen. Samen met het vuil dat mensen ook op straat gooien wordt het een flinke bende.

Geen eten weggooien

Het gebeurt vaak met de beste bedoelingen. Zo zijn er veel moslims die de eenden allerlei lekkers toestoppen. Volgens hun geloof mogen ze geen eten weggooien. "We hebben het al eens met het moskeebestuur gehad over bakken waarin ze het eten kunnen verzamelen wat mensen over hebben. Maar dan moet het ook ergens naar toe en daar is geen oplossing voor gevonden. Wat mensen eigenlijk moeten leren is niet meer eten te kopen of te maken dan ze nodig hebben op één dag. Dan hoef je ook niks weg te gooien", zegt Strasters.

Actie bij vuilcontainers

Volgens Anneke Strasters reageren alle voorbijgangers positief op de actie van de bewonersorganisatie. "Vorig jaar hebben we dit ook gedaan en toen werd er echt minder gevoerd aan de eenden. Maar na een paar maanden is dat effect uitgewerkt."
Zaterdag houden de bewoners een actie tegen het dumpen van grof vuil naast ondergrondse vuilcontainers.