Documentaire Ahmed Aboutaleb (deel 1)

"Ik wilde dichter worden". Een klas met kinderen schiet voorzichtig in de lach als burgemeester Aboutaleb eerlijk bekent wat hij vroeger wilde worden. Aboutaleb is te gast op de mavo Delfshaven waar hij onder meer vertelt over zijn Marokkaanse komaf, het geloof en de komst naar Nederland.

De gastles op de middelbare school vormt de rode draad in de documentaire Ahmed Aboutaleb.In aflevering 1 draagt de burgemeester in de klas een Arabisch gedicht voor. Aboutaleb houdt van poëzie. Hij probeert de kracht van beeldtaal ook te verwerken in zijn speeches, bijvoorbeeld tijdens dodenherdenking. "Het is niet alleen een tekst vertellen aan mensen, het is een voordracht."

Nederlands leren
In 1976 kwam Aboutaleb naar Nederland, samen met zijn moeder, vijf zusjes en een broertje. "Ik weet nog goed dat ik op het vliegtuig stapte, op 17 oktober 1976, half tien 's ochtends. Ik kreeg een kop koffie met poedermelk. Ik zag poedermelk voor het eerst en moest aan m'n vader vragen wat het was. Tja, een boerenkind dat naar het grote land gaat."

Het leren van de Nederlandse taal vond Aboutaleb erg lastig. "Ik leerde dat je moest zeggen: ik zit op school. Hoezo óp school? Op het dak van de school? Het is toch in school? Het Nederlands is soms heel onlogisch."

Bewust met eten
Op zaterdag doet Aboutaleb altijd zelf de boodschappen, tenzij hij in het buitenland is. "Zo ben ik tussen de mensen en weet ik wat een half brood kost". Aboutaleb ontbijt altijd met boerenyoghurt. "Het is vet- en suikervrij". Voor z'n jongste dochter (Aboutaleb heeft vier kinderen) doet hij een zak chips in het karretje. "Daar mag ze een week over doen, het is toch heel slecht eigenlijk."

Deel dit artikel: