nieuws
Waarom kunnen we Nederlandse slakken niet eten?

ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 21 september werd de volgende vraag gesteld:Mw. Mast uit den Bommel: Waarom kan je Franse slakken (escargots) wel eten en Nederlandse slakken niet? Ik zag hier laatst een programma op TV over, maar heb het niet goed kunnen volgen.Antwoord:Er zijn vele soorten eetbare slakken. De consumptie van een bepaalde soort is afhankelijk van wat je ter plaatse kan vinden (in Spanje eet men dikwijls Otala punctata, O. lactia en Iberus gualterianus - in de tropen eet men de reuzenslakken Achatina achatina of fulica) of van de soort die gemakkelijk te kweken is (in onze streken Helix aspera en pomatia). Waarschijnlijk speelt de smaak ook een rol, want we zien dat het vooral huisjesslakken zijn die gegeten worden.Eetbaar is ook een relatief begrip want slakken voeden zich dikwijls met giftige planten. Daarom is het raadzaam om slakken, die in het wild zijn verzameld, voor de bereiding enkele dagen te voeden met bloem. Als de uitwerpselen van de slakken een witte kleur hebben gekregen zijn de darmen vrij van mogelijks giftige plantenresten. Voor je ze bereidt moet je ook nog het slijm uit de slakken verwijderen. Dit gebeurt met zout en of azijn. Je ziet, de complete bereiding om tot een eetbaar resultaat te komen is niet zo eenvoudig.Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
null