Vlaardingen wil onderzoek tracé Blankenburgtunnel

Vlaardingen hoopt de plannen voor de Blankenburgtunnel nog te beïnvloeden. In een brief aan minister Melanie Schultz van Haegen pleit het gemeentebestuur voor nieuw onderzoek naar het tracé.

De aanleg van de tunnel onder de Nieuwe Waterweg kan in Vlaardingen sowieso niet op veel enthousiasme rekenen. Omdat kabinet en Tweede Kamer de bouw echter willen doorzetten, rest de vraag hoe de tunnel precies moet worden ingepast.

Leefbaarheid
Volgens de gemeenteraad verslechtert de variant waar de regering voor kiest de leefbaarheid van de Westwijk: veel verkeer zal straks dwars door Vlaardingen heen naar de tunnel rijden, vrezen raadsleden.

Extra op- en afritten richting de tunnel vanaf de Maassluissedijk kunnen volgens de raad voorkomen dat het verkeer massaal langs woonwijken over de Marathonweg rijdt. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu op verzoek van de raad contact opgenomen met Schultz om het plan voor te leggen.

Economie versus natuur
De Blankenburgtunnel moet de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven verbeteren. Voorstanders noemen dat een economische noodzaak. Tegenstanders wijzen onder meer op de verslechtering van de luchtkwaliteit en natuurschade.

Foto: bord van tegenstanders van de tunnel

Deel dit artikel: