nieuws

WikiWeetje 23 september

ROTTERDAM - Wikiweetje van maandag 23 september: William Windsor, bijgenaamd Billy, was een korporaal in het Britse leger van 2001 tot 2009. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat Billy een geit is.

Noem Billy geen mascotte, want hij had zelfs een officieel militair registratienummer. Zijn voornaamste taak: voor de troepen uitlopen tijdens parades.
In juni 2006 maakte hij het op Cyprus tijdens een parade op de verjaardag van de koningin echter wat te bont. Hij wilde niet in het gelid lopen en probeerde een drummer een kopstoot te geven. Dit was aanleiding om hem te degraderen tot de rang van fuselier.
Het leidde tot protesten van dierenrechtenorganisaties met als belangrijkste commentaar: 'He was merely acting the goat', oftewel: 'Hij gedroeg zich alleen wat maf'.
Drie maanden later werd Billy weer terug in rang gezet, waardoor andere fuseliers weer moesten stilstaan en groeten als de geit langs kwam.
In 2009 ging Billy met pensioen naar een kinderboerderij en moest er een nieuwe geit komen. Die werd uiteindelijk gevonden in Wales en heet ook William Windsor. De vijf maanden oude geit krijgt als rantsoen twee sigaretten per dag (die hij opeet), maar de Guinness waar hij recht op heeft wordt bij hem weggehouden totdat hij ouder is.

http://en.wikipedia.org/wiki/William_Windsor_%28goat%29