nieuws

Oud-mariniers leggen bloemen voor behoud kazerne

ROTTERDAM - De Ridderkerkse oud-mariniers André Bek en Ruud de Smit zijn een actie gestart om de Van Ghentkazerne in Rotterdam te behouden voor de stad. Ze zijn verbaasd en teleurgesteld over het besluit van het kabinet om de marinierskazerne aan het Toepad te sluiten.
Ooit liep het duo zelf door de poort van de roemruchte kazerne. Een herinnering die hen nog altijd is bijgebleven. Het was afzien maar de drie korpswaarden van nu, verbondenheid, kracht en toewijding waren toen ook zeker van toepassing op de loodzware opleiding en de diensttijd erna.
“Wij zijn er trots op om gediend te hebben bij het Korps Mariniers. De korpsmentaliteit en de korpswaarden zitten in ons DNA. Wij voelen ons daardoor sterk met elkaar verbonden en zullen alles doen wat mogelijk is om het Korps Mariniers en de Van Ghentkazerne te behouden”, zo laten de twee weten.
Eeuwenoude band
Volgens de Ridderkerkers betekent het sluiten van de kazerne dat er geen militaire footprint meer is in Rotterdam. “Je negeert er de eeuwenoude band tussen de mariniers en de Rotterdamse bevolking mee. De zwarte duivels van Rotterdam, die vochten als leeuwen op de Maasbruggen, om de Rotterdamse bevolking met hun leven te beschermen. Dat is onverteerbaar en niet uit te leggen. Rotterdammers zijn trots op hun mariniers. Ook betekent deze politieke pennenstreek het verlies van banen, direct bij het korps, het burgerpersoneel, maar ook bij de vele toeleveranciers.”

Bloemetje leggen
Ze roepen daarom (oud)mariniers en sympathisanten op om zaterdag 28 september tussen 11.00 uur en 16.00 uur een bloemetje te komen leggen voor de poort van de Van Ghentkazerne aan het Toepad 120.
Het tweetal zegt nog een aantal ludieke acties in petto te hebben, maar willen daar nog niet veel over kwijt.