nieuws

Twee jaar cel voor geweld Westeind in Papendrecht

Archieffoto rechtbank
Archieffoto rechtbank
ROTTERDAM - Het gerechtshof in Den Haag heeft een 37-jarige man tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de brute mishandeling van een Antilliaanse man in Papendrecht in 2006. Ook werd de man bestraft voor het in het bezit hebben van T-shirts met discriminerende teksten. De man hoeft niet meer de gevangenis in. Hij zat zijn straf al uit in voorarrest.
De man maakte deel uit van een groep die een 49-jarige Antilliaan op 20 mei 2006 op het Westeind in Papendrecht ernstig mishandelde. Zowel het slachtoffer als de groep van vijf mannen en een vrouw hadden die avond doorgebracht in een café. Toen het slachtoffer op de fiets stapte, werd hij met een bierfles geslagen. Op de grond liggend kreeg hij meerdere schoppen.
Racistisch
Racistische motieven lagen ten grondslag aan het optreden van de groep. Meerdere daders zouden betrokken zijn geweest bij het Aktiefront Zuid-Holland-Zuid. Bij huiszoekingen die volgden werden shirts gevonden met de tekst ‘Destroy Zionism’ en de afbeelding van een man die een pistool richt op een persoon met een Joodse hoed en pijpenkrullen.
Het hof beschouwt de shirts als een belediging voor de Joodse gemeenschap. Ook kunnen ze aanzetten tot haat en discriminatie tegen Joden.

Vrijgesproken voor T-shirts

De veroordeelde werd vrijgesproken voor het inzet bezit hebben van T-shirts waarop stond ‘Combat 18’en ‘Whatever it takes’. Combat 18 is een oorspronkelijk Britse groepering, waarbij de cijfers 1 en 8 verwijzen naar de eerste (a) en achtste (h) letter verwijzen naar Adolf Hitler. Volgens het hof kan niet worden vastgesteld dat de man wist wat de bedoeling van de tekst was.
De uitspraak was conform de eis van het Openbaar Ministerie. De zaak duurde zo lang omdat de veroordeeld in beroep ging bij de Hoge Raad, dat oordeelde dat de zaak over over moest worden gedaan.
De man zat tussen juni 2006 en november 2007 al in voorarrest. Daarmee heeft hij meer dan tweederde van zijn straf uitgezeten en hoeft hij nu na de veroordeling niet meer de gevangenis.
De man, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, vroeg ook of hij de T-shirts kon terugkrijgen. Dat verzoek werd door het hof verworpen.
Andere leden
De andere leden van de groep werden eerder al veroordeeld tot gevangenisstraffen vanwege hun aandeel in de mishandeling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl