nieuws

Herdenkingsceremonie voor monumentale Hefbrug

ROTTERDAM - Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat spoorbrug de Hef uit bedrijf werd genomen. Sinds 1993 roest de brug tussen Rotterdam-Zuid en het Noordereiland langzaam weg. De gemeente bekijkt nu hoe de Hef het beste gerestaureerd kan worden.
Vanavond wordt bij de Hefbrug om 21.00 uur een ceremonie georganiseerd om stil te staan bij de Hef als monument. Oud-burgemeester Bram Peper zal dan enkele handelingen verrichten om de brug nog één keer volledig op en neer te laten bewegen.
Renovatie
De gemeente is nu aan het onderzoeken hoe de stalen brug het beste gerenoveerd kan worden. Zo wordt op meerdere plekken de verf weggehaald en wordt gekeken welke soort verf het beste op de oude constructie hecht. Ook worden enkele stalen balken vervangen omdat ze ernstig zijn verroest.
Wel of niet renoveren?
De kosten van de renovatie worden geschat op zo'n 10 miljoen euro. Over enkele weken moet duidelijk worden hoe de brug het beste gerenoveerd kan worden. De politiek moet dan wel nog een beslissing nemen of ze dat willen.
Historie
De oude stalen dame staat er nu al twintig jaar functieloos bij, met het hefgedeelte altijd omhoog. Toch heeft de Hef wel betere tijden gekend, maar altijd met emotie, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen mariniers lang stand hielden tegen de Duitsers. In september 1993 reed de allerlaatste stoomtrein over de hefbrug en is die sindsdien buiten gebruik.