nieuws

Van soldaat naar vredesacteur in Theater Zuidplein

ROTTERDAM - Israëlische oud-militairen en Palestijnse ex-Fatah-strijders vechten samen voor vrede op het toneel in de voorstelling 'Putting Down Barriers'. De Rotterdamse theaterwerkplaats Formaat heeft de vredesstrijders van 'Combatants for Peace' op bezoek. Zaterdag spelen ze hun voorstelling in Theater Zuidplein.
Theaterwerkplaats Formaat heeft als onderdeel van de Internationale vredesweek een bijzondere voorstelling naar Rotterdam gehaald. Directeur Luc Opdebeeck: "Het lijkt ver weg, het Palestijns-Israëlisch conflict, maar eigenlijk doen zij hetzelfde als de stichting Formaat: ze maken moeilijke thema's bespreekbaar op het toneel en brengen zo de conflicterende partijen dichterbij elkaar."
De vier Israëliërs en vier Palestijnen van de theatergroep Combatants for Peace hebben allemaal gevochten voor hun eigen Palestijnse of Israëlische zaak. "Wij proberen nu de rest in Israël en de bezette gebieden te overtuigen van onze geweldloze strijd door onze getuigenissen op het toneel. Het is waargebeurd theater en we vragen het publiek om mee te doen en te denken in plaats van alleen maar toe te kijken", zegt regisseur Chen Alon.
"Wij zijn het levende bewijs van het alternatief", voegt hij eraan toe. Want ook al lijkt het conflict in het Midden-Oosten onoplosbaar, de Combatants for Peace zijn ervan overtuigd dat samenwerken met de vijand noodzakelijk is voor vrede.
Hun verblijf op een woonboot in Rotterdam ervaren de theatermakers als een levende metafoor voor de noodzaak tot samenwerking tussen Israëliërs en Palestijnen: "Het is samen roeien of verzuipen", aldus de vredesactivist Alon.
Zaterdag 28 september staan de Combatants for Peace in het Theater Zuidplein.