nieuws

‘Ruwaard niet slechter dan andere ziekenhuizen’

Ruwaard van Putten Ziekenhuis
Ruwaard van Putten Ziekenhuis
ROTTERDAM - In het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse zijn tussen 2010 en 2012 niet meer patiënten door fouten overleden dan in andere ziekenhuizen. In driekwart van de overlijdensgevallen had het handelen van het personeel geen invloed. Dat schrijft een commissie onder leiding van professor Sven Danner, die de dossiers van 770 overleden patiënten onderzocht.
In honderd gevallen in 2010, 2011 en 2012 oftewel dertien procent leden de patiënten schade door het handelen van de doktoren en de verpleegkundigen. Oorzaken waren vooral onduidelijkheden over de inzet van morfine bij ernstig zieke patiënten. Ook was de kwaliteit van medische dossiers in het Ruwaard vaak slecht.

Aanbevelingen

De commissie Danner heeft diverse aanbevelingen gedaan. De dossiers moeten beter. Niet alleen om een actuele situatie van een patiënt in kaart te brengen. Ook moeten de dossiers beter worden, omdat evaluaties anders geen zin hebben en niet tot verbeteringen leiden. Daarnaast moeten landelijke regels over het levenseinde en de inzet van morfine daarbij strenger worden nageleefd.

Het onderzoek van de commissie Danner werd gedaan naar aanleiding van het sluiten van de afdeling cardiologie in het Ruwaard in november 2012. Dat gebeurde naar aanleiding van een extra onderzoek naar veel sterfgevallen met hartfalen in 2010.
Danner schrijft in zijn rapport dat cardiologie - net als de andere afdelingen - niet meer fouten maakte dan de hartafdeling in vergelijkbare ziekenhuizen. Danner noemde dinsdagmiddag op een personeelsbijeenkomst in het Spijkenisse Medisch Centrum de sluiting van de afdeling cardiologie voorbarig.
De sluiting van de afdeling cardiologie, op bevel van de minister van volksgezondheid, leidde het faillissement van het Spijkenisser ziekenhuis in. Patiënten bleven weg, inkomsten liepen hard terug.

Opgevolgd

Eind juli maakte het ziekenhuis onder de naam Spijkenisse Medisch Centrum een nieuwe start. De huidige directie zegt dat ze niet de verantwoordelijk is voor wat in het verleden is gebeurd. Wel zijn de aanbevelingen van de commissie Danner opgevolgd en doorgevoerd.