nieuws

CDA bezorgd over 'gat' in gegevens luchtkwaliteit

ROTTERDAM - Het CDA in Maassluis wil dat de DCMR Milieudienst Rijnmond zo snel mogelijk zorgt dat gegevens over de luchtkwaliteit altijd beschikbaar zijn op internet. "We zitten hier niet ver van Odfjell vandaan. Als er iets in de lucht zit, wil je burgers wel kunnen waarschuwen", zegt raadslid Marcel 't Hart.
De DCMR meet in de hele regio hoe hoog de concentraties van diverse stoffen zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om schadelijke stoffen als fijnstof en benzeen.

Gaten in grafiek

De meetgegevens zijn normaal gesproken voortdurend op de website van de milieudienst te zien. 't Hart ontdekte echter dat de grafiek vaak gaten vertoont. Van zondag tot dinsdagmiddag waren voor Maassluis bijvoorbeeld geen gegevens beschikbaar.
De dienst beschikt zelf wel over die gegevens, legt Marcel Koeleman van de DCMR uit. "Het klopt dat de gegevens soms niet weergegeven worden, maar het klopt niet dat ze niet bestaan."

Verbinding

Kern van het probleem is dat de verbinding tussen de meetapparatuur en de website voor het publiek niet altijd goed werkt. Dat geldt niet alleen voor Maassluis, maar ook voor andere meetstations.
"We hebben net een nieuw systeem geïnstalleerd om de data te verzenden", vertelt Koeleman. Daar zitten kennelijk nog kinderziektes in. Er wordt hard gewerkt om het probleem op te lossen, bezweert de DCMR.

Meethuisjes

Overigens kan de dienst zelf wel bij de gegevens. "We kunnen ze ook bij de meethuisjes uit de geheugens tappen." Volgens 't Hart is het echter ook belangrijk dat burgers en de gemeente mee kunnen kijken. "Het zal in ieder geval moeten gaan werken."
Foto: archief