nieuws

'Sluiting cardiologie Ruwaard was voorbarig'

ROTTERDAM - De sluiting van de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse was "voorbarig" en "wat overhaast". Dat zegt professor Sven Danner.
Danner heeft in opdracht van het voormalige ziekenhuis de sluiting van de afdeling van eind 2012 onderzocht. Conclusie: er werden fouten gemaakt, maar niet opmerkelijk veel. De afdeling cardiologie en ook de rest van het ziekenhuis functioneerden volgens Danner en zijn commissie niet slechter dan vergelijkbare ziekenhuizen in Nederland.

'Niet zo slecht als iedereen dacht'

"In 15 procent van de gevallen kun je zeggen dat er mogelijk of zeker schade aan patiënten is ontstaan door de zorg. In tweederde van die gevallen was echt sprake van fouten. Het lijkt veel en het is misschien ook wel veel, maar uit landelijk onderzoek van enkele jaren geleden blijkt dat je op dezelfde cijfers uitkomt", zegt Danner.
"Ik vind het voor het Ruwaard prettig dat nu blijkt dat het helemaal niet zo'n slecht ziekenhuis was als iedereen dacht na de sluiting van de afdeling cardiologie."

IGZ: terecht besluit

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijft erbij dat de sluiting terecht was. "Er waren hele hoge sterftecijfers", herinnert een woordvoerster.
De fouten die de IGZ vervolgens aantrof - slechte dossiervoering, slechte communicatie, het niet volgen van de regels rond het levenseinde - waren volgens haar een goede reden om de afdeling te sluiten.
De sluiting leidde uiteindelijk tot het faillissement van het ziekenhuis.