nieuws

Anthony K. niet bij zitting over moord op Jennefer (10)

ROTTERDAM - Verdachte Anthony K. is woensdag niet verschenen bij het hoger beroep in de zaak tegen hem. K. staat terecht voor het ombrengen van de 10-jarige Jennefer uit Rotterdam. Volgens zijn advocaat is hij afwezig omdat hij toch geen verklaring wil afleggen.
Tijdens de zitting voor het gerechtshof in Den Haag worden enkele deskundigen gehoord. Over een maand is de inhoudelijke behandeling van de zaak, maar K. heeft al gezegd dat hij daar ook niet bij wil zijn.

'Onacceptabel'

Justitie vindt zijn afwezigheid onacceptabel, vooral voor de nabestaanden in de rechtszaal. Het hof zal de verdachte verplichten om in ieder geval wel in oktober bij de zitting te zijn. Hij wordt dan opgehaald uit de gevangenis.
De rechter in Rotterdam veroordeelde Anthony K. vorig jaar tot 18 jaar cel. Justitie en de advocaat van K. gingen allebei in hoger beroep tegen de straf. Het Openbaar Ministerie (OM) had voor de rechtbank levenslang geëist. Volgens het OM heeft de verdachte het meisje gedood om te verhullen dat hij haar seksueel had misbruikt.
De rechter achtte het verband tussen de doodslag en het misbruik echter niet bewezen. Daardoor viel de straf lager uit. Anthony K. heeft bekend dat hij zijn vroegere schoonzusje om het leven heeft gebracht, maar ontkent dat hij haar ook heeft misbruikt. Daarom moet hij volgens zijn advocaat een lagere straf krijgen.

Profiler

Justitie kwam woensdag nog met een konijn uit de hoge hoed: de inzet van een "profiler". Dergelijke deskundigen, vooral bekend uit de Amerikaanse praktijk, schetsen doorgaans een beeld van een dader aan de hand van het misdrijf.
In dit geval wil justitie aan de profiler vragen welk type crimineel past bij deze zaak van verwurging en seksueel misbruik. Justitie hoopt dat deze analyse iets meer duidelijk maakt over de persoon van Anthony K.
Volgens zijn advocaat Deniz Urcun is de inzet van de profiler zinloos. "Elke zaak is uniek. Deze man kan alleen iets zeggen wat hij in boeken heeft gelezen. Het is pure beeldvorming." De profiler wordt maandag verhoord. Eind oktober komen justitie en de advocaat aan bod met hun strafeis en pleidooi.