nieuws

'Scholieren gaan oorlog herbeleven'

knokploeg
knokploeg
ROTTERDAM - Het Oorlogsverzetsmuseum in Rotterdam krijgt 800.000 euro om ''een droom'' te realiseren. Jongeren zijn straks geen passieve bezoekers meer, maar kunnen zelf een gesimuleerd bombardement meemaken.
Dankzij de donatie van acht ton staat schoolkinderen binnenkort iets bijzonders te wachten, vertelt directeur Johan van der Hoeven. Ze worden eerst met een bus opgehaald, waarin ze beelden te zien krijgen van Rotterdam in de jaren 30', kort voor het begin van de oorlog.
De echte ervaring volgt in het museum: de kinderen lopen een huiskamer uit de oorlogsperiode binnen. Dan klinkt het luchtalarm en vallen bommen. Dat blijft niet beperkt tot geluidseffecten; bezoekers worden letterlijk door elkaar geschud.

Opbouw

Later in de rondleiding moeten schoolkinderen helpen bij de opbouw van de stad, die zwaar werd gebombardeerd door de Luftwaffe (luchtmacht) van Adolf Hitler. Ook krijgen ze les van oorlogsveteranen.
Aan deze ''belevenis'' kleeft een flink prijskaartje, erkent directeur Van der Hoeven. De grootste bijdrage levert het V-fonds, voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Het fonds betaalt acht ton van de benodigde 1,2 miljoen euro.
Volgens de directeur is de belangrijkste horde al genomen. ''Nu we deze acht ton hebben, lukt het om ook om andere fondsen over de streep te trekken,'' zegt hij enthousiast. Het museum had bovendien al 2 ton opgehaald.