nieuws

'Havenhoreca in zwaar weer door parkeercontroles'

ROTTERDAM - Veel horecazaken in het Rotterdamse havengebied hebben ernstig te lijden onder de strenge parkeercontroles op truckers. Dat zegt eigenaar Jan Ensing van café the Pub in Europoort.
Voor the Pub zelf is het bijna over en uit, stelt Ensing. Sinds vorige week woensdag massaal parkeerboetes op het parkeerterrein naast zijn zaak werden uitgeschreven, blijven de vrachtwagenchauffeurs weg en is zijn eetcafé leeg.
De strengere controles zijn het gevolg van de overlast die vooral Oost-Europese truckers de laatste tijd veroorzaken op openbare parkeerterreinen in en rond het Rotterdamse havengebied. Zo kwamen er veel klachten uit onder meer Vlaardingen, Spijkenisse en Westvoorne.
"Maar bij mij kwamen vooral Nederlandse chauffeurs eten en drinken. En die zijn vorige week massaal op de bon geslingerd, inclusief administratiekosten komt dat neer op bijna honderd euro de man. Dat trekken ze niet en via social media werd dus meteen aan alle truckers doorgegeven dat er hier streng was gecontroleerd", aldus Jan Ensing.

Leeg

"Met voor mij alle gevolgen van dien, want nu is mijn zaak elke dag vrijwel leeg. Terwijl er hier nooit wat gebeurt op het parkeerterreinen en de chauffeurs gebruik kunnen maken van mijn sanitaire voorzieningen." En volgens Ensing kampen nogal wat horecazaken in het havengebied met hetzelfde probleem.
Het Havenbedrijf Rotterdam, dat voor een aantal beveiligde parkeerterreinen voor truckers in het havengebied zorgde, erkent dat sommige restaurants het nu moeilijk hebben door het strengere toegangsbeleid. "Maar om overlast te voorkomen, worden chauffeurs geacht naar betaalde parkeerplekken te gaan. Of je kiest ervoor om een uit de hand lopende situatie nog verder uit de hand te laten lopen, of je gaat de wet handhaven'"