nieuws

Papendrecht en Alblasserdam weigeren windmolens

ROTTERDAM - Vier Zuid-Hollandse gemeentes moeten het plaatsen van windturbines alsnog mogelijk maken. Dat heeft Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, donderdag besloten.
Volgens het bestuur van Zuid-Holland weigeren de gemeenten Papendrecht, Alblasserdam, Midden-Delfland en Westland in hun bestemmingsplannen ruimte te maken voor windturbines. Dat is een doorn in het oog van de provincie, die met het Rijk afspraken heeft gemaakt over het vermogen in windenergie dat moet worden opgewekt.
De Gedeputeerde Staten besloten daarom de dwarsliggende gemeenten buitenspel te zetten. ''Met een inpassingsplan maakt de provincie de aangewezen locaties voor windenergie ruimtelijk zelf mogelijk,'' meldde het dagelijks bestuur. Vertraging zou geen optie zijn, omdat de afspraken met Rijk anders niet nagekomen kunnen worden.

Verbijstering

Vanuit de gemeenten is met verbijstering gereageerd op het besluit. Ze vrezen voor overlast. ''Naast visuele hinder kunnen windturbines ook voor slaghinder, lichthinder en geluidhinder zorgen,'' klaagt de gemeente Alblasserdam. Ook Papendrecht staat bepaald niet te trappelen. Wethouder Joke Reuwer: "Wij zijn vóór windenergie, maar niet in Papendrecht."
Reuwer denkt aan een andere backyard voor de windmolens: Dordrecht. Daar wordt volgens de wethouder ook al overleg over gevoerd.
Volgens Alblasserdam zijn er verschillende alternatieven voor het plaatsen van de turbines in de gemeente. Zo zou ook groene energie opgewekt kunnen worden met bijvoorbeeld aardwarmte of door meer zonnepanelen te plaatsen.